
De Japanse duizendknoop: herkennen en bestrijden
De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop vaak in het nieuws geweest. Er zijn dan ook genoeg redenen om ongerust te zijn over deze exoot. De plant verdringt andere soorten en kan bovendien schade veroorzaken aan onder andere gebouwen en rioleringen. Hoewel de Japanse duizendknoop ongewenst is, rukt de plant op in Nederland. De plant is namelijk ook nog eens heel moeilijk te bestrijden. Gelukkig staat u er niet alleen voor. ABO-Milieuconsult B.V. kan u helpen bij het ontdekken, analyseren en verwijderen van de Japanse duizendknoop.
Wat is de Japanse duizendknoop?
De Latijnse naam van de Japanse duizendknoop is Fallopia japonica. Zoals zijn benaming doet vermoeden komt de plant oorspronkelijk uit Japan, maar heeft zich verspreid over andere landen en werelddelen. Japanse duizendknopen kunnen een meter hoog worden. De wortels van deze plant reiken echter verder en kunnen tot twee meter diep in de grond groeien. Een Japanse duizendknoop is verder oersterk en groeit door beton heen.
Japanse duizendknoop bestrijden? Handel snel!
Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de Japanse duizendknoop niet op uw grond verschijnt of anders snel verdwijnt. Om een duizendknoop te bestrijden moet de plant met wortel en al uitgeroeid worden om te voorkomen dat dit invasieve onkruid gewoon weer terugkomt. Uit de kleinste restjes wortel of takken groeien namelijk weer nieuwe Japanse duizendknopen.
Aansprakelijkheid Japanse duizendknoop: een lastige kwestie
Omdat de Japanse duizendknoop schadelijk is en de bestrijding kostbaar, kan het laten woekeren van dit onkruid tot aansprakelijkheidskwesties leiden. Het kan bijvoorbeeld als een verborgen gebrek gezien worden bij de verkoop van een huis of bouwgrond. Overigens is er nog geen wetgeving in Nederland rondom de Japanse duizendknoop. Komt er een rechtszaak? Dan is het vrij onzeker wat de uitspraak zal zijn. Wilt u lastige juridische situaties over deze exoot vermijden? Dan kunt u het beste, voordat u het project start, het perceel laten checken op de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop.
De Japanse duizendknoop herkennen: een klus voor specialisten
Om kosten en schade zoveel mogelijk te voorkomen, is het dus belangrijk om tijdig de Japanse duizendknoop te herkennen en op de juiste manier aan te pakken. De duizenknoop is in de periode maart-november het makkelijkst te herkennen, omdat dit de periode van groei en bloei is. In de herfst sterft het zichtbare gedeelte weer af, maar zijn de Japanse duizendknopen nog wel in de bodem aanwezig. Wanneer dit het geval is, kan het onkruid worden ontdekt via de uitvoering van bodemanalyses.
Overige soorten duizendknoop:
Naast de Japanse duizendknoop komen in Nederland ook de Reuze of Sachalinse duizendknoop, de Boheemse duizendknoop en de Afghaanse duizendknoop (Persicaria wallichii) voor. Deze soorten zijn wat minder bekend maar leveren ook grote problemen op.
Ontvang betrouwbaar en specialistisch advies van ABO-Milieuconsult B.V.
Heeft u plannen voor een bouwproject en wilt u vooraf het perceel laten controleren op de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop? De specialisten van ABO-Milieuconsult B.V. kunnen u daar uitstekend bij helpen. Net als bij andere ecologische en milieuvraagstukken rondom een bouw- of renovatieproject. Bovendien kunnen we u aan de juiste bedrijven helpen voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop.
Voorkom dus dat uw bouwplannen vertraging oplopen door de invasieve Japanse duizendknoop en neem snel contact op met een van onze vestigingen!