Asbestinventarisatie kosten

Contacteer
ons

Peter Oppeneer

Senior consultant asbest
Peter.oppeneer@abo-group.eu

Frank Thienpont

Senior consultant asbest
Frank.thienpont@abo-group.eu

Asbestinventarisatie: de kosten van een asbestonderzoek

Bent u van plan om een ouder gebouw te verbouwen of te slopen? Dan dient u rekening te houden met een extra kostenpost. Panden die voor 1994 zijn gebouwd hebben namelijk een asbestonderzoek nodig. Deze inspectie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. De kosten van een asbestinventarisatie is afhankelijk van de grootte van het pand en hoeveel asbestverdacht materiaal wordt aangetroffen.

Kosten asbestinventarisatie afhankelijk van vindplaatsen

Asbest was is goedkoop en is veelzijdig isolerend, brandwerend, slijtvast en het is ook nog eens oersterk. Dit materiaal is dus ideaal om in de bouw te gebruiken. Helaas wordt asbest bij beschadiging gevaarlijk voor de gezondheid doordat het dan vezels loslaat. Deze kunnen bij inademing chronische en dodelijke ziektes veroorzaken. Vandaar dat de overheid het gebruik van asbest in 1993 compleet heeft verboden. Tot die tijd werd het materiaal voor allerlei zaken gebruikt. Een deel van de asbest inventarisatie kosten worden dan ook besteed aan een uitgebreid onderzoek op locatie. Zo kan er onder andere asbest zitten in de riolering, vensterbanken en golfplaten. Ook kan het materiaal zich op meer verborgen plaatsen bevinden, zoals ventilatiekanalen en in spouwmuren of onder de vloer.

Zichtbaarheid bepaalt mede de asbest onderzoek kosten

Het is moeilijk voor iemand die niet deskundig is om al het asbest in een pand te ontdekken. ABO-Milieuconsult BV werkt voor een asbestonderzoek daarom alleen met een Deskundig Inventariseerder Asbest. Kortweg noemen we deze specialist een DIA. De kosten van het asbestonderzoek kosten zijn mede gebaseerd op hoeveel tijd de DIA kwijt is met het onderzoek van uw pand. Voor de inspectie zal de asbestspecialist eerst het historische verloop van de bouwwerkzaamheden van het gebouw nagaan. Een ander onderdeel van de kosten van een asbestinventarisatierapport zijn de laboratoriumtests die door een onafhankelijk laboratorium worden uitgevoerd. De DIA neemt monsters van asbest verdachte  toepassingen en laat een asbest analyse uitvoeren door een geaccrediteerd asbest laboratorium. In sommige gevallen kunnen de asbestinventarisatierapport kosten verder oplopen indien er een aanvullende asbestinspectie nodig is. Hierbij wordt er destructief onderzoek uitgevoerd waarbij de bouwkundige integriteit wordt aangetast om het niet zichtbare asbest op te sporen.

Na afloop van de asbest inventarisatie ontvangt u een uitgebreid rapport. Hierin staan alle locaties van het pand waar zich asbest bevindt en om wat voor soort asbest het gaat. Ook weet u hoe hoog de risico’s zijn en aan welke eisen het asbestverwijderingsbedrijf moet voldoen.

Wat kost een asbestinventarisatie?

De prijs van een asbestonderzoek hangt af van wat voor soort asbestinventarisatie benodigd is. Wilt u een indicatie van de kosten van een asbestonderzoek? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Indien u liever eerst overlegt of meer informatie wilt? Dan staan onze deskundige medewerkers u graag te woord!

Gerelateerde referenties