Asbestinventarisatie verplicht

Contacteer
ons

Peter Oppeneer

Senior consultant asbest
Peter.oppeneer@abo-group.eu

Frank Thienpont

Senior consultant asbest
Frank.thienpont@abo-group.eu

Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht?

Gaat u een ouder pand verbouwen of slopen? Dan moet u mogelijk eerst een asbest inventarisatie laten uitvoeren. Asbest is namelijk gevaarlijk voor de gezondheid wanneer het beschadigd wordt. Daarom is in de regel een asbest inventarisatie verplicht bij een verbouwing of een slooppand.

Asbest: een gevaarlijke alleskunner

Asbest werd in het verleden veel gebruikt in de bouw. Het materiaal was namelijk goedkoop en zeer veelzijdig. Bovendien is het slijtvast, brandwerend en isolerend. Daardoor kan asbest in een gebouw overal aanwezig zijn: van asbestcement in rookgas afvoerkanalen tot en met spuitasbest ten behoeve van brandwerendheid van staal, beton en of houten draagconstructies. Vooral in de jaren zeventig werd asbest veel toegepast. Aan het eind van dit decennium werd het gebruik ervan wettelijk beperkt vanwege de gezondheidsrisico’s. In 1993 werd asbest in Nederland volledig verboden.

De uitzonderingen voor een verplichte asbestinventarisatie

Of een asbest inventarisatie verplicht is, hangt af van het bouwjaar van het pand. Alle gebouwen en objecten van voor 1994 die gesloopt of verbouwd worden, moeten onderzocht worden op de aanwezigheid van asbest. Gaat het om een pand vanaf 1994 dan hoeft u geen asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Ook is er een uitzondering voor particulieren die maximaal 35 m² hechtgebonden geschroefd of los asbesthoudend materiaal willen verwijderen. Dit mag u zelf doen wanneer het mogelijk is om de materialen hierbij onbeschadigd te laten. Hierbij is nog wel steeds een asbestinventarisatie noodzakelijk ten behoeve van de melding naar de gemeente.

De procedure voor wanneer een asbestinventarisatie verplicht is

Is een asbest inventarisatie in uw geval verplicht dan dient deze door een expert uitgevoerd te worden, ofwel een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA). Deze gaat eerst de bouwgeschiedenis van het pand na. Hierna bezoekt de DIA de locatie om de staat, locatie en hoeveelheid van het asbest te inspecteren. Ook worden er monsters van het asbestverdacht materiaal genomen en geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Na afloop ontvangt u een asbest inventarisatie rapport dat de asbestsituatie in uw pand volledig schetst. Bovendien bent u dan op de hoogte van de risico’s. Dit is belangrijke informatie voor het bedrijf dat de asbest saneert, want hoe hoger de gevaren, hoe strenger de vereiste veiligheidsmaatregelen. Asbest verwijderen kan daarom alleen door een procescertificaat voor asbestverwijdering gecertificeerde bedrijven uitgevoerd worden. Deze beschikken over het specialisme, procedurekennis en de benodigde apparatuur. Bovendien hebben zij de vereiste Deskundige toezichthouders (DTA) en Deskundige Asbestverwijderaars (DAV) in dienst.

Denk ook aan een mogelijk zwaar destructief onderzoek

Na het uitvoeren van de asbest inventarisatie bestaat er de kans dat er nog een vervolgonderzoek nodig is. Dit is het geval wanneer er toepassingen met asbest worden vermoed die niet direct zichtbaar zijn, zoals in de fundering of constructie. Er is dan zwaar destructief onderzoek vereist die het beste vlak voor of tijdens het afbreken van het pand kan worden uitgevoerd.

Ontdek meer over een verplichte asbest inventarisatie

Wilt u nog meer informatie op de vraag: wanneer is een asbest inventarisatie verplicht? Neem dan gerust contact op met onze senior consultants. Zij kunnen u alles vertellen over de regels, procedures en de werkwijze van ABO-Milieuconsult BV.

Gerelateerde referenties