Asbestinventarisatie in Zeeland

Contacteer
ons

Peter Oppeneer

Senior consultant asbest
Peter.oppeneer@abo-group.eu

Frank Thienpont

Senior consultant asbest
Frank.thienpont@abo-group.eu

Asbest inventarisatie in Zeeland: deskundig en snel door ABO-Milieuconsult BV

Tegenwoordig is het algemeen bekend dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Het wordt daarom al decennia niet meer gebruikt bij nieuwe bouwprojecten. U kunt echter door heel Nederland nog gebouwen aantreffen waarin dit inmiddels verboden materiaal is verwerkt. Asbest werd namelijk tot 1994 nog toegepast. Het is daarom wettelijk verplicht om bij werkzaamheden aan een ouder pand te onderzoeken of er asbest aanwezig is. Bevindt uw project zich in Zeeland? Dan kunt u een deskundige inventarisatie laten uitvoeren door onze asbest specialist in Zeeland. ABO-Milieuconsult BV heeft namelijk een vestiging in Goes.

Kies voor een vakbekwaam onderzoek naar asbest

Het inventariseren van asbest is een taak die deskundige kennis vereist. Daarom schakelt ABO-Milieuconsult BV altijd een zogenaamde DIA in. Dit is de afkorting voor een Deskundig Inventariseerder Asbest. Deze specialist kent alle verschillende soorten asbest en weet in wat voor vormen het materiaal voorkomt. Zo kan asbest aangetroffen worden in golfplaten, rookgas afvoerkanalen, heetwaterleidingen, rioleringen, vinylzeil en gevelbeplating (tot wel 3.500 producten waarin asbest aanwezig kan zijn). Tijdens het asbest inventariseren in Zeeland zal de DIA alle verdachte materialen en onderdelen van het pand onderzoeken. Om zeker te zijn of het wel of niet om asbest gaat, is een laboratoriumonderzoek nodig. Dit gebeurt door een onafhankelijk laboratorium.

Asbest inventariseren in Zeeland: het proces

Voordat het laboratorium wordt ingeschakeld zijn er eerst nog verschillende stappen die moeten worden genomen. De DIA van ABO-Milieuconsult BV begint voor uw asbest inventarisatie in Zeeland eerst met het uitzoeken van de bouwgeschiedenis van uw pand. Daarna gaat onze specialist de situatie op de locatie zelf bekijken en neemt monsters wanneer er vermoedelijk asbest aanwezig is. Ook bepaald deze hoe groot het risico voor de gezondheid is. Nadat het laboratorium de asbestverdachte monsters heeft geanalyseerd ontvangt u een asbestinventarisatierapport. Dit asbestinventarisatierapport kunt u uitbreiden met een aanvullend asbestonderzoek (omdat geen sloopwerk uitgevoerd kon of mocht worden tijdens de asbestinventarisatie). Bij deze laatste inventarisatie vindt er verdere inspectie plaats om de niet-zichtbare asbesttoepassingen op te sporen, zoals in de constructie en de fundering. Het gaat hierbij om zwaar destructief onderzoek waarbij de bouwkundige integriteit wordt aangetast. Daarom wordt deze asbestinventarisatie pas uitgevoerd vlak voor of tijdens het slopen of strippen van het bouwwerk of object.

Een compleet beeld dankzij een uitgebreid rapport

Wanneer uw asbestinventarisatie in Zeeland is afgerond, weet u precies wat de status is van uw pand. Zo geeft de DIA u inzicht in de soorten asbest en waar het zich bevindt. Verder helpt een risicobeoordeling u met het vervolgtraject, zoals het kiezen van het juiste asbestverwijderingsbedrijf.

Heeft u nog vragen over het inschakelen van een asbest specialist in Zeeland? Neem dan contact op met een van onze senior consultants asbest. Zij geven u graag advies!

Gerelateerde referenties