Nederland raakt steeds meer bebouwd. Gelukkig is er een manier om te zorgen dat er biodiversiteit blijft bestaan en dat is natuur inclusief bouwen. Hierbij worden tijdens de nieuwbouw of bestaande bouw oplossingen voor het natuurbehoud toegepast. Verder is er ook aandacht voor een groene omgeving. Een bouw die natuurinclusief is kan bij allerlei soorten bouwprojecten worden uitgevoerd: van woonhuizen tot kantoorpanden. Er zijn ook gemeentes die hele woonwijken natuurinclusiviteit willen geven. Een wijk die met aandacht voor de natuur is opgezet, is namelijk niet alleen fijn voor planten, insecten, vogels en andere dieren. Het is ook een mooie omgeving voor de bewoners die omringd worden door de natuur. Denkt u er ook over om een bouwnatuurinclusief te starten? Dan is een goede aanpak belangrijk. Een grote hulp daarbij is een checklist voor een natuurinclusief bouwproject.
U verwacht misschien dat de checklist is bedoeld om de flora en fauna in de omgeving van uw bouwlocatie te inventariseren. Maar vragenlijst heeft een andere functie. Met de checklist gaat u namelijk de materialen en bouwonderdelen na om zo te ontdekken welke natuurinclusieve kansen er zijn. Zijn er bijvoorbeeld daken met dakpannen? En uit wat voor muren bestaat het woonhuis of bedrijfspand? Verder wordt bij de checklist voor natuurinclusief bouwen de omgeving meegenomen. Is er een tuin? En is er water in de buurt, zoals een sloot? Op basis van uw antwoorden kunnen we u advies geven over de mogelijkheden voor natuurinclusiviteit.
Behalve een checklist natuurinclusief om te zien wat voor maatregelen er tijdens de nieuwbouw, renovatie of bestaande bouw kunnen worden toegepast, is er nog een checklist. Deze is opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). De lijst bestaat uit 40 punten. Zo is een van de punten groen bouwen en dat in letterlijke vorm vanwege een groene dakbedekking. Behalve groene daken staan groene muren ook op de lijst, ofwel muren die bedekt zijn met planten. Verder kunt u nog meer soorten maatregelen tegenkomen die eenvoudig te realiseren zijn. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde bloembakken op balkons van appartementen. Of woningen met nestkasten voor insecten en vogels. Verder is een natuurinclusieve maatregel beplanting met planten die veel stuifmeel en nectar bevatten. Als een nieuwbouw-, renovatieproject of bestaande bouw aan de helft van de 40 maatregelen voldoet dan kan men volgens de KNNV spreken van natuurinclusief bouwen.
Wilt u uw bouwproject natuurinclusiviteit geven en optimaal van alle mogelijkheden gebruikmaken? Vraag dan gerust om advies aan ABO-Milieuconsult. Kennis van de kansen en wettelijke regels rondom natuurinclusief bouwen is namelijk een van onze specialiteiten. Met onze ecologische medewerkers hebben we daarvoor ook alle expertise huis. We kunnen u helpen met de checklist voor natuurinclusief, maar een ecologische quickscan is bijvoorbeeld ook een van onze diensten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging van ABO-Milieuconsult. U vindt ons in Goes, Alphen aan den Rijn, Breda en Hulst.