Natuurbehoud speelt een steeds belangrijkere rol in Nederland. Een mooie manier om de natuur een handje helpen is natuurinclusief bouwen. Om dit helemaal goed te doen, is het een aanrader om ABO-Milieuconsult een ecologische quickscan van de bouwlocatie te laten maken. Sowieso heeft u een dergelijk onderzoek nodig in het kader van de Wet natuurbescherming. Een ecologisch quickscan kan u echter ook laten zien hoe de biologische omgeving het beste kan worden geholpen met natuurinclusiviteit.
Misschien heeft u nog nooit van natuurinclusief bouwen gehoord? Wij leggen het graag uit. Natuurinclusief bouwen is eigenlijk duurzaam bouwen dat een stap verder gaat. Behalve duurzaamheid heeft de methode natuurinclusief bouwen ook aandacht voor de natuurwaarden en biodiversiteit. De natuur en het pand worden als het ware gecombineerd. Bovendien heeft natuurinclusief bouwen niet alleen een positieve invloed op de natuur, maar ook op de omwonenden. Zo zorgt deze bouwwijze voor een hogere luchtkwaliteit, koelere huizen in de zomer en betere waterafvoer.
‘Maar wat is natuurinclusief bouwen precies?’, vraagt u zich misschien af. Aan de hand van de volgende natuurinclusief bouwen voorbeelden wordt dat vast snel duidelijk. Zo kunnen ingemetselde nestkasten broedplaatsen vormen voor vogels en vleermuizen. Groene gevels en groene daken bieden ook weer beschutting voor vogels en insecten. Natuurinclusief bouwen kan echter ook simpel beginnen met een insectenmuur of bij-vriendelijke bloemen. Of denk aan aanpassing van de verlichting ’s avonds, opdat insecten en dieren niet gestoord worden door te veel licht. Klik hier voor nog meer informatie met betrekking tot natuurinclusief bouwen.
Om ideeën op te doen om natuurvriendelijk te bouwen is de checklist voor natuurinclusief bouwen een goede bron (Klik voor meer informatie!). Deze is opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en bestaat uit 40 punten. Eén daarvan is dat ontwikkelaars het beste samen kunnen werken met ecologische experts. De ecologen van ABO-Milieuconsult kunnen u daar prima bij helpen. Door eerst bijvoorbeeld een ecologische quickscan te maken, ontdekken wij of beschermde dier- of plantsoorten aanwezig zijn. Zo ja, dan kunt u de natuurinclusiviteit hier op aanpassen, zodat de biodiversiteit van de omgeving blijft bestaan.
Opgemerkt wordt dat natuurinclusief bouwen niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij bestaande bouw is mogelijk is.
Wilt u ook een stap verder gaan dan duurzaam bouwen en een natuurinclusief bouwproject aangaan? Neem dan contact op met Dennis Bijl. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden. Bovendien kan hij u op de hoogte brengen van wat er bij het bouwen of slopen van een pand nodig is voor de Wet natuurbescherming. U bereikt Dennis eenvoudig via Dennis.Bijl@abo-group.eu!