Wat is Chroom 6?

Contacteer
ons

Peter Oppeneer

Senior consultant asbest
Peter.oppeneer@abo-group.eu

Frank Thienpont

Senior consultant asbest
Frank.thienpont@abo-group.eu

Wat is chroom-6: een must om te weten bij slopen of verbouwen

Als u een gebouw gaat renoveren of verwijderen, loopt u het risico om gevaarlijke stoffen bloot te leggen. Een daarvan is chroom-6. Net als asbest heeft deze stof naast gevaarlijke eigenschappen ook goede. Het houdt namelijk roesten en rotten tegen en is bovendien op verschillende manieren toepasbaar. Daardoor kunt u het in en om een gebouw op heel veel plekken terugvinden. Dus heeft u een object op het oog dat u wilt renoveren of verwijderen? Dan is het een goed idee om meer te weten over chroom-VI.

Wat is chroom-VI?

Chroom-6 is een metaal met de scheikundige aanduiding Cr met atoomnummer 24. De volledige naam voor deze chroomsoort is chroom(VI)oxide of chroomtrioxide. Er zijn overigens meerdere types van chroom, zoals chroom-0 en chroom-3. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze alleen voorkomen in een verbinding met een andere stof. Voor chroom-6 zijn er verschillende verbindingen mogelijk, waarbij iedere mogelijkheid specifieke eigenschappen heeft. Denkt u bijvoorbeeld aan de mate van oplosbaarheid in water.

Waar zit chroom-6 in?

Behalve dat chroom-VI rotten en roesten tegengaat, zorgt het voor kleurechtheid en kan het zich goed hechten aan allerlei materialen. Geen wonder dus dat deze chroomsoort veel in verf of impregneermiddelen is gebruikt. Behalve bij het schilderen en impregneren van huizen en gebouwen is chroom-6 ook veel toegepast voor de roestbescherming van voer- en vaartuigen.

Het gevaar van chroom-VI

Wanneer een huis of gebouw chroom-6 bevat, hoeft dat niet direct gevaar op te leveren. Treden er echter beschadigingen op bij elementen die deze chroomsoort bevatten, dan kunnen er bestanddelen vrijkomen die een risico voor de gezondheid vormen. Chroom-6 kan op allerlei manieren het lichaam binnendringen. U kunt het inslikken, inademen of via de huid opnemen. Een lage hoeveelheid kan leiden tot een allergische reactie, zoals een geïrriteerde huid. Gaat u echter objecten met chroom-VI slijpen, zagen of schuren? Dan kan de vrijgekomen stof van deze chroomsoort een serieus risico vormen voor de gezondheid. Zo kan chroom-6 lichaamscellen beschadigen waardoor de kans op een auto-immuunziekte of kanker wordt verhoogd.

Het inventariseren van chroom-6

Vanwege de risico’s is het dus belangrijk om te ontdekken of een pand chroom-VI bevat voordat u het gaat slopen, renoveren of schilderen. Maar wat is chroom-6? Als u in een pand rondkijkt, is het niet eenvoudig om met het blote oog te zien waar deze gevaarlijke stof is toegepast. De experts van ABO-Milieuconsult BV kunnen dit voor u oplossen door een chroom-6-inventarisatie uit te voeren. Na deze inspectie weet u precies waar het metaal zich bevindt en welke maatregelen u moet nemen om het veilig te verwijderen.

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Dan vertellen onze senior consultants u graag alles over de procedure voor het ontdekken en veilig verwijderen van chroom-6.

Gerelateerde referenties