Wat is natuurinclusief bouwen?

Contacteer
ons

richard-abo2

Dennis Bijl

Team manager

Dennis.Bijl@abo-group.eu

Wat is natuurinclusief bouwen?

Veel biodiversiteit gaat verloren door verstedelijking. Gelukkig is daar wat tegen te doen, namelijk natuurinclusief bouwen. Dit houdt in dat tijdens het bouwen of renoveren van onroerend goed maatregelen worden genomen ten gunste van de natuur. Dat geldt voor het gebouw, maar ook voor de omgeving. Gaat er bijvoorbeeld een groot project van start met een bouw die natuurinclusief is, dan kan de wijk groener worden en het aantal insecten en vogels toenemen. Maar er zijn nog meer voordelen! Niet alleen de natuur profiteert van een natuurinclusieve bouw, maar ook de bewoners of gebruikers van het pand of de wijk. De aanpak met bouw natuurinclusief zorgt namelijk voor een beter leefklimaat. Van meer groen en fluitende vogels voelt over het algemeen iedereen zich beter. Bovendien kan met natuurinclusiviteit de wateroverlast worden beperkt en is deze bouwmethode goed voor het klimaat.

Natuurinclusief bouwen: voorbeelden van mogelijkheden om de natuur een handje te helpen

Met een aantal kleine ingrepen kunnen diverse diersoorten zich al thuis voelen in en om een pand. Denkt u bijvoorbeeld aan inbouwkasten voor vogels waar ze kunnen broeden. Ook zijn er kasten die geschikt zijn voor vleermuizen. Met een natuurinclusief huis of gebouw kunt u ook de gierzwaluwen een kans geven door speciale dakpannen te gebruiken. Deze zijn zo gemaakt dat gierzwaluwen hieronder kunnen nestelen. Behalve aanpassingen aan het gebouw kunnen ook aanpassingen aan de omgeving een onderdeel vormen van natuurinclusief bouwen. Zo hebben vleermuizen bijvoorbeeld last van straatverlichting. Door de lampen intelligent te gebruiken, is er voldoende licht op straat tijdens de hond uitlaten of de auto parkeren, terwijl de vleermuizen minder worden gestoord.

Groen bouwen: nog een stap voor een beter leefklimaat

Natuurinclusiviteit kan letterlijk een wijk groen kleuren. Een groene dakbedekking kan bijvoorbeeld zorgen voor groene daken. Maar ook de muren kunnen een bron zijn voor planten. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden met kalkhoudende mortel, waardoor muurplanten kunnen groeien. Verder betekent groen bouwen ook milieuvriendelijk bouwen. Dit houdt in dat er duurzame bouwmaterialen worden gebruikt. Verder zijn bij groen bouwen onder andere energiebesparing en opslagmogelijkheden van regenwater belangrijk. Groen bouwen en natuurinclusiviteit gaan dus als het ware hand in hand.

Natuurinclusief bouwen: ga goed van start met ABO-Milieuconsult

Wilt u een wijk natuur inclusief bouwen? Of staat er een enkel gebouw of huis in de planning waarvoor u een bouw wilt die natuurinclusief is? ABO-Milieuconsult helpt u graag met alle regelingen rondom natuurinclusiviteit. Als multidisciplinair adviesbureau op het gebied van allerlei milieuzaken rondom bouwen kunnen we u van A tot Z bijstaan. Daarbij kunt u rekenen op onze ruime ervaring en deskundigheid. Wilt u meer weten over natuurinclusief bouwen en wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met een van de vestigingen van ABO-Milieuconsult. Of stuur ons eenvoudig een bericht via het contactformulier op onze website!

Gerelateerde referenties

Woops! Niks gevonden.